Som medlem i Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS-nätverket) finns det mycket som är bra och viktigt att känna till. Denna introduktion har därför tagits fram som en hjälp till att sätta sig in i vad ett medlemskap innebär för din organisation, men också som en checklista för dig i din roll i nätverket.
Det har också tagits fram en uppdragsbeskrivning för de olika rollerna inom HFS-nätverket, dokumentet beskriver de krav som ställs på de olika roller som finns inom nätverket.
I samband med ett inträde eller en förnyelse av medlemskapet i HFS-nätverket signeras ett Letter of Intent (avsiktsförklaring). En förnyelse sker vart fjärde år och varje gång ett Letter of Intent signeras åtar sig medlemmen att uppfylla vissa kriterier (se Medlemskap). Kriterierna är framtagna av det internationella nätverket HPH (Health promotion hospitals and Healthservices) och gäller samtliga medlemsländer. Därutöver har det svenska HFS-nätverket några tilläggskriterier. Det är viktigt att du som processledare/presidieledamot känner till dessa kriterier och dess innebörd då de bland annat innefattar vissa obligatoriska åtaganden. Utöver medlemskraven/kriterierna bör du också känna till och ta ansvar för nedan områden:
Webben
På nätverkets webbsida hittar du följande:
Främja Hälsa
Nätverket har under många år tagit fram tidningen Främja hälsa där varje nummer är knutet till ett aktuellt tema. Alla tidigare nummer kan hittas i dokumentarkivet.
Socialmedicinsk tidskrift
2017 tog nätverket fram ett temanummer om hälsofrämjande hälso- och sjukvård till Socialmedicinsk tidskrift, detta nummer hittar du här.
HFS-nätverkets arbete bedrivs huvudsakligen av nätverkets temagrupper med olika fokusområden. Varje temagrupp har en ordförande/samordnare och varierade antal aktiva deltagare ifrån olika medlemsorganisationer. Tanken är att ”spjutspetsarna” inom det aktuella temaområdet ska delta och via temagruppen sprida erfarenheter och kunskap ut i nätverket på olika sätt. Varje temagrupp har sina egna sidor presenterade på nätverkets webb. Här kan vem som helst gå in och bland annat läsa om respektive temagrupps syfte, aktiviteter, dokumentation och historik. Nedan finns ”Uppdragsbeskrivning för temagruppsdeltagare” samt mallar för temagruppernas årliga handlingsplaner och uppföljningar.
Uppdragsbeskrivning m.m. | |
---|---|
![]() |
Mall för handlingsplan, temagrupper |
![]() |
Mall för uppföljning, temagrupper |
Februari:
Mars:
April/maj/juni:
September:
November:
För att få stöd i arbetet inom nätverket samt vid generella frågor kan du kontakta HFS sekretariat.