Nätverket arbetar genom att sprida kunskap, ge inspiration och påverka andra aktörer och verkar inom fyra perspektiv som beskrivs nedan:
Styr- och ledningsperspektivet
Genom en helhetssyn på vårdens uppdrag och fokus på vårdens resultat, utvecklar vi en hälso- och sjukvård där resurserna används effektivt utifrån målet en god och jämlik hälsa. De aktiviteter som behöver genomföras på kort och lång sikt beskrivs i den fortsatta verksamhetsplanen.
Patientperspektivet
Nätverkets verksamhetsidé innebär att alla patienter ska få en god och jämlik vård med respekt för olikheter i behov, värderingar och kultur. Det sker inom två huvudområden; dels genom att skapa förutsättningar för hälsofrämjande möten där patienten stärks i tillit till sin egen förmåga att hantera sin sjukdom och förbättra sin hälsa och livskvalitet. Dels genom att stärka integreringen av sjukdomsförebyggande insatser i ordinarie verksamhet.
Befolkningsperspektivet
Nätverket arbetar för att förstärka hälso-och sjukvårdens insatser för att bidra till en god och jämlik hälsa genom förebyggande insatser på befolkningsnivå.
Medarbetarperspektivet
Nätverket verkar för att hälso-och sjukvården ska vara en förebild för en god arbetsmiljö. Detta arbete är nära kopplat till övriga perspektiv eftersom skapande av förutsättningar för t ex personcentrerade möten, även mellan medarbetare, leder till en förbättrad arbetsmiljö.
En hälsoorienterad verksamhet styr mot hälsoresultat och tydliggör hälso- och sjukvårdens uppdrag; att utöver evidensbaserad medicinsk behandling av sjukdom också utveckla insatser för att förebygga sjukdom och stärka patienternas självupplevda hälsa. Det innebär att "riva sjukhusets väggar", att hälso- och sjukvården aktivt deltar i folkhälsoarbetet ute i samhället.
HFS kan beskrivas som en idéburen verksamhet där det viktigaste kriteriet för medlemskap är viljan att utveckla sin organisation mot en mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård. Medlemskapet innebär således ett dokumenterat beslut hos sjukhusets/vårdorganisationens ledning att verka i denna riktning.
Som medlem i HFS får regionen en unik insikt i utvecklingen i Sverige och andra länder. WHO menar att framtidens hälso- och sjukvård måste bli mer hälsoorienterad och vara en hälsoresurs för sitt lokalområde.
Klicka på nedan bild för att ta del av en presentation om HFS-nätverket.