Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård

Invånarmedverkan och levande bibliotek

Ett sätt att arbeta med patientperspektivet är att ha patient-, närstående- eller invånarföreträdare med i samtalet, exempelvis på möten och i arbetsgrupper. Här har vi listat några organisationer som kan kontaktas för att få hjälp med att hitta representater.

Levande bibliotek

Levande bibliotek, eller motsvarande verksamheter, finns idag i flera regioner. Levande bibliotek är en resursbank bestående av personer med egen erfarenhet av hälso- och sjukvården. Härifrån kan verksamheter låna en person för att belysa patient- eller närståendeperspektivet i olika typer av arbeten.

Region Jönköpings län
I Region Jönköpings län finns Levande bibliotek och Peer där personerna representerar någon sjukdomsgrupp eller är närstående. Levande biblioteket består av personer som främst har erfarenhet av den kroppsliga vården medan Peer samlar personer med erfarenheter från psykiatrisk vård.
Läs mer här.

Region Kronoberg
I Region Kronoberg finns Resursgrupp nära vård. Gruppen består av personer med vårderfarenhet som patient och/eller närstående. Gruppens deltagare är verksamma på strategisk nivå, deltar i ledningsmöten, strategigrupper, arbetsgrupper och samverkansforum men också direkt i verksamhetsnära förbättringsarbeten.
Läs mer här.

Västra Götalandsregionen
Personer som ingår i Västra Götalandsregionens Levande bibliotek kallas för Levande böcker och är en stödfunktion till verksamheter som söker patientföreträdare till exempelvis förbättringsarbeten, utbildningstillfällen, utvecklingsdagar, workshops, seminarium, arbetsgrupper, ledningsgrupper eller liknande.
Läs mer här.

Region Östergötland
Personer som ingår i Region Östergötlands Levande bibliotek kallas för erfarenhetsresurser. De har själva anmält sitt intresse för att delta och vill dela med sig av berättelser och tankar för att bidra till hälso- och sjukvårdens utveckling.
Läs mer här.

Funktionsrätt Sverige

Det finns många organisationer som arbetar med olika patientgruppers intressen. Funktionsrätt Sverige är en samarbetsorganisation som består av 53 rikstäckande funktionsrättsförbund. Det finns också samarbetsorganisationer för funktionsrättsföreningar i län och kommuner. Dessa är fristående från Funktionsrätt Sverige, men samarbetet är tätt. Funktionsrätt Sveriges uppdrag är att vara funktionsrättsrörelsens enade röst mot regering, riksdag och centrala myndigheter.
Läs mer här.

HEMSIDAN

Webmaster   |  Sitemap   |   Om cookies

Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård

© 2014 Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS)